Siirrettyjen numeroiden haku

Miksi tämä palvelu on olemassa

Jokainen, joka on vieraillut siirretytnumerot.fi:ssä, on huomannut kuinka raivostuttavaa on hakea siten, että ensin valitsee numeron etuliitteen pitkästä luettelosta ja sen jälkeen kirjoittaa numeron loppuosan hakukenttään. Tämä sivu on tehty helpottamaan numeroiden hakemista.

Todellinen syy

Minua kiinnosti kokeilla, voiko PHP:n ja XSLT:n parhaat puolet yhdistämällä tehdä toimivan verkkopalvelun ja miten onnistuu datan kerääminen toisesta verkkopalvelusta oman palvelun osaksi.

Käyttöehdoista

Tiedot noudetaan Numpacin ylläpitämästä siirrettyjen numeroiden tietokannoista. Tämä on toki kielletty heidän käyttöehdoissaan. Mutta niin tuntuu olevan asian laita kaikissa yleishyödyllisissä palveluissa. Mielestäni tieto siitä, mikä on vastaanottajan teleoperaattori, on kansalaisille kuuluva oikeus, eikä sitä tietoa kukaan voi pitää yksityisomaisuutenaan. Tämä on välttämätöntä jo vapaan kilpailunkin näkökulmasta. Kuluttajan kun täytyy voida tietää, kuinka paljon hänen puhelunsa maksaa.

Erikoisinta tässä on, että Numpacin sivuilta tehdyt operaattorikyselyt ovat gif-kuvia, johon teksti on poltettu kiinni. He eivät siis anna dataa kuin käyttökelvottomassa muodossa jostakin käsittämättömästä syystä. Nyt tietoa ei voi kopioida mihinkään, joka estää esimerkiksi sellaisen palvelun toteuttamisen, jossa käyttäjä voisi automatisoidusti päivittää koko osoitekirjansa puhelinnumeroiden lisätietoihin vastaanottajan operaattorin nimen.

Harmillista tällainen tiedon pimittäminen on kaikkien osapuolien kannalta, etenkin kun numeroiden siirron mahdollistamisen tarkoitus oli helpottaa kansalaisten arkea, ainakin eduskunnan mielestä.

Tämä palvelu kyllä pystyy purkamaan tekstin kuvasta, mutta se on vaatinut suuren työn, jota voi käydä ihailemassa lähdekoodeista.

Automaattiset kyselyt

Kyselylomakkeen lisäksi tarjolla on myös XML-kyselyrajapinta yksityiseen käyttöön. Kaupallista käyttöä varten Numpac tarjoaa omaa www.kyselypalvelu.fi-palvelua. Käyttäkää sitä, jos toteutatte kaupallisia palveluita, koska en halua aiheuttaa Numpacille taloudellisia menetyksiä tämän palvelun johdosta.

Muuta

Sivun taustakuvan on alunperin luonut tim99 ja se on saatavissa Open Clip Art Librarystä.

Palaute sivuista ja lähdekoodista on tervetullutta osoitteeseen joel.lehtonen ät iki.fi.

Palaa etusivulle.