VR-matkahaku selaimeesi

Hae matkoja helposti!

Voit asentaa tästä VR-matkahaun selaimeesi. Se tulee näkyviin luetteloon, jossa muutkin hakukoneet ovat, useimmiten osoitekentän viereen. Selaimista varmuudella toimii ainakin Firefox versiosta 2.0 lähtien. Syötä allaolevaan laatikkoon lähin asemasi ja paina Lataa.

Käyttöohje

Hakukenttään voi syöttää joko pelkästään määräaseman tai lähtöasema–määräasema -parin. Halutessaan voi perään antaa päivämäärän muodossa dd.mm tai dd.mm.. Matkahaku on mahdollista joko nykyiseltä tai seuraavilta 11 kuukaudelta. Koska asemien nimissä voi esiintyä yhdysmerkkejä (kuten nimessä Pohjois-Haaga), on lähtöaseman ja määräaseman välissä käytettävä joko n-viivaa (). Sen saa kotoistus- ja DAS-näppäimistöasetteluissa yhdistelmällä Alt Gr + yhdysmerkki (-). Hakutoiminto kelpuuttaa myös kaksi tavallista yhdysmerkkiä (--) ja m-viivan.

Esimerkkejä:

Teknistä tietoa

Hakuliitännäisen teossa olen käyttänyt ohjeistuksena Mozilla Developer Centerin opasta OpenSearch -liitännäisten luomisesta.

Palvelinkoodi koostuu kahdesta PHP:llä kirjoitetusta ohjelmanpätkästä. Ensimmäinen niistä, searchgenerator.php, luo käyttäjän lähtöasemalle mukautetun hakuliitännäisen, joka latautuu käyttäjän selaimeen. Toinen osa, searchfixer.php, tulkitsee käyttäjän antamat hakuehdot, muuntaa sen VR:n käyttämän lomakkeen ymmärtämään muotoon ja uudelleenohjaa selaajan VR:n sivuille.

Toukokuussa 2009 VR uudisti sivustoaan ja muutti lomakkeen merkistökoodauksen (viimeinkin) UTF-8:ksi. Tämä liitännäinen toimii nyt uusien sivujen kanssa, eikä tätä tarvitse asentaa uudelleen.

Lisenssitietoa

Palvelimella toimivien ohjelmapätkien lisenssi on GNU Affero General Public License, versio 3. Lisätietoja lähdekooditiedostoissa. Searchgeneratorin luomasta selaimeen ladattavasta XML-koodista en rehellisesti sanottuna tiedä, mikä lisenssi siihen periytyy. Ei se ainakaan AGPLv3:a tiukempi voi olla.

Lähdekoodit

Tekijästä

Hakuliitännäisen ja palvelinkoodin on kirjoittanut Joel Lehtonen, tietotekniikan opiskelija Jyväskylän yliopistosta. Palaute on tervetullutta! Vieraile sivuillani.